Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een kapitaalverzekering en een natura verzekering?

Met een naturaverzekering heb je recht op een vastgesteld pakket aan producten en diensten, zoals vermeld in je polis. Wanneer je hiervan afwijkt, kunnen er extra kosten ontstaan. Bepaalde kosten, zoals voor een advertentie of koffietafel, zijn meestal niet inbegrepen. Als je besluit om de uitvaart niet via de verzekeraar te laten regelen (bijvoorbeeld niet via Monuta, Dela of een andere verzekeraar), dan kan het pakket worden omgezet in een geldbedrag dat aan jou wordt uitgekeerd. Hiermee kun je zelf een uitvaartleider kiezen die bij jou past. Dit geldbedrag is doorgaans lager dan het verzekerd bedrag, maar dat betekent niet altijd dat je elders duurder uit bent. Het is verstandig om goed geïnformeerd te worden. Dit maakt een wensengesprek tijdens je leven erg waardevol, omdat je dan deze zaken kunt verkennen en ontdekken wat mogelijk is.

Bepaalt de uitvaartzekering wie mijn uitvaart regelt?

Nee, absoluut niet. Je hebt altijd de vrijheid om zelf te kiezen. Waarom zou je dan niet op zoek gaan naar een uitvaartbegeleider die goed bij jou past en die jouw wensen begrijpt en kan vertalen naar een passend afscheid? Ik geloof oprecht dat de juiste mensen op ons pad komen, en er is voor iedereen een geschikte uitvaartbegeleider. Neem dus de tijd om rond te kijken, vraag familie en vrienden naar hun ervaringen en maak een weloverwogen keuze. Dus, zelfs als je elders verzekerd bent, ben je welkom om contact met mij op te nemen of met een andere collega. Je hebt de vrijheid om zelf te kiezen. Ik kan ook helpen bij de afhandeling en communicatie met de verzekering over de uitkering, en ik kan je hierover vooraf informeren en adviseren.

Ik wil mijn lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. Maar ik wil toch een afscheid, kan dat?

Ook al is er geen lichaam om afscheid van te nemen, het is juist fijn om iemand dan wel te herdenken en het leven van iemand te vieren. Let wel op dat je dit vooraf goed vast legt. Deze procedure kan namelijk lang duren, wees je ook van bewust dat het lichaam nadien anoniem wordt gecremeerd. 

Ik wil niet zo’n statige rouwauto, zijn er ook andere opties?

Jazeker! Gelukkig bestaan er inmiddels heel veel bijzondere mogelijkheden om je lichaam in te vervoeren. Denk bijvoorbeeld aan een motor met zijspan, een oud volkswagen busje, of een rouwbus waar je met een klein gezelschap in vervoert kan worden. Maar je mag het ook zelf verzorgen, als je zelf de middelen hebt, waarom niet? Het scheelt ook een hele hoop geld. Zolang het lichaam bedekt is mag je iemand gewoon vervoeren. Het is heel fijn en intiem om samen met je geliefde naar je laatste rustplaats te worden begeleid. Zonder dat er een derde partij aan te pas komt, die vaak ook nog eens in pak verschijnt.

Ik wil een duurzame uitvaart, wat zijn de opties?

Een duurzame uitvaart bestaat niet, je kan wel je “steentje bijdragen” ik kan je helpen deze te ontdekken. Bv door natuur begraven: www.natuurbegravennederland.nl, maar denk ook na over bloemen. Deze zijn doorgaans gekweekt in kassen en met gif behandeld. Inmiddels heb je ook opties om bijvoorbeeld plastic (gerecycled) bloemen te huren. Of is een kist echt nodig? Je mag iemand ook bijvoorbeeld in een mooie deken begraven die in je kast ligt of een wade van mooie oude stoffen die je zelf kan maken. Genoeg om over na te denken, ik denk graag met je mee.

 

Majorie de Groot

Neem gerust contact op

Je kunt me elke dag van de week bellen of appen op:
06 13 91 50 75 en mailen op info@eigenwijze-afscheid.nl. Of maak gebruik van mijn contactformulier

Majorie de Groot

Voor een uitvaart op eigen wijze in Arnhem en omstreken